Nyilatkozat

A kapitány a hajó vezetője és irányítója. Kizárólag a hajóvezető képviselheti a hajót, és a rajta tartózkodó személyeket harmadik fél fele. A hajóvezető rendelkezik a hajóvezetéshez szükséges vezetői engedéllyel és megfelelő tapasztalattal bír, hogy a hajó és a legénység biztonságosan hajózzon. Amennyiben Ő úgy látja, hogy valamely tényező nem teszi lehetővé a biztonságos hajózást (tudás, tapasztalat hiánya, vagy akár külső tényező: időjárás), bármikor megtagadhatja a kikötőhely elhagyását, és nem kötelezhető a hajó vezetésére. Amennyiben a túra résztvevői ebből adódóan bármilyen anyagi, vagy más jellegű kárt szenvednek, azért a hajóvezető nem vonható felelősségre.

Viselkedésével minden túra résztvevő próbál a hajóvezető segítségére lenni a hajó vezetésében. Különös tekintettel az alábbiakra figyelnek:
  • a biztonsági eligazításon, megértik az elhangzottakat és tudatában vannak annak, hogy csak azok betartásával hajózhatnak biztonságosan.
  • Szándékos cselekmény, vagy ismerethiányból bekövetkezett baleset miatt a hajóvezető nem vállal felelősséget. Amennyiben az útitársak biztonsági kérdésekben a második felszólítás után sem tesznek eleget a hajóvezető utasításainak, Ő azonnal befejezheti a hajóutat a következő kikötőben. A túra befejezését a hajóvezető a naplójában rögzíti, és hivatali megkeresésre bemutatja. A kapitány utazás befejezése miatt nem vonható felelősségre.
A legénység minden tagja tiszteli a hajót, annak felszereléseit és igyekszik a hajót tiszta és sértetlen állapotban visszaadni, ahogyan megkapta a hajót a bérbeadótól. Véletlenül vagy szándékosan okozott kár, ami hajózás közben keletkezett, nem a hajóvezető felelőssége. Attól függetlenül, hogy a hajó biztosítása, illetve a kaució fedezi a kárt, a kár megtérítéséből a hajóvezető nem vállal részt. A legénység nem felejtkezik el arról, hogy az út során a hajó az egyetlen eszköz, amivel szárazföldhöz juthat! (Amennyiben nem vigyázunk rá, megfulladhatunk!)

A legénység minden tagja tiszteli a vizet, a partot és a környezetet, és nem tesz semmit, ami ezeket szennyezheti vagy károsíthatja. Fő vezérelvként azt kell szem előtt tartani, hogy minden meglátogatott helyszínt, úgy kell elhagyni, hogy azt a következő vendég is élvezhesse. Mindent el kell vinni magunkkal, amit magunkkal hoztunk, és csak élményeket hozhatunk el pluszban. Különösen érvényes ez a fényképezésre.

Kiemelten vigyázni kell a tűzveszély megelőzésére, ezért az egéz hajón a dohányzás tilos, mivel a szél a hamút gyorsan olyan helyre viszi, ahol lángra kaphat vagy kárt okozzhat. A legénység minden tagja tiszteli egymást, a jó hangulatot, és azt a tényt, hogy általában egy hajón kevés a privát szféra és ezért nagyon gyakran az útitársunk auráját dörzsöljük. Teljesen evidens, hogy ilyen szituációban csak úgy lehet problémákat megoldani, hogy mindenki egy lépéssel hátrébb tolja a saját egóját, és igyekszik másnak is egy csodás napot szerezni. Így ő is egy felejthetetlen élménynek a részese lesz.

Fontos a hajózási hagyományoknak való viselkedés, az „egy legénységként” való fellépés a hajón és a kikötőben egyaránt. A vízen akár életet is menthetnek! A mindenkori józan észt és jó nevelésünket szem előtt tartva figyeljünk egymásra!

A legénységi névlistán (crewlist) szereplő aláírásommal igazolom, hogy a fent leírtakat tudomásul veszem és elfogadom.